انجام پژوهش برروي مجموعه آسياب‌هاي تاريخي دزفول

به گزارش ميراث آرياchtn)) به نقل از روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري خوزستان پرويز پور فرخي افزود: انجام مطالعه و پژوهش برروي مجموعه آسياب هاي تاريخي دزفول در راستاي اهداف طرح و به منظور شناخت موضوع تحت مرمت، شناخت نحوه عملکرد و کسب و کار برروي آسيابها ، سيستم ساخت و نگهداري ،گردآوري اسناد و مدارک قديمي آسيابها و طراحي محيطي نتايج مرحله پژوهشي راهنماي مداخله مستقيم و مرحله اجرايي طرح است.

وي ادامه داد: گردآوري اسناد و مدارک قديمي ، شناسايي کاربران قديمي آسياب‌ها و انجام بررسي هاي تطبيقي از جمله اقدامات پژوهشي صورت گرفته در اين زمينه است.

مديرکل ميراث فرهنگي خوزستان خاطر نشان کرد: انجام اقدامات حفاظتي و مرمتي مستقيم برروي اثر با هدف جلوگيري از عملکرد عوامل مخل و نجات بخشي اثر بر اساس نتايج مرحله پژوهشي ،ساماندهي محيطي و احياي اثر ، غايت مرحله اجرايي است.

پورفرخي گفت: تجهيز کارگاه ، نقشه برداري و رولوه مجموعه ، پاکسازي – خوانا سازي خطوط اصلي اثر ، دسته بندي و تفکيک مصالح تاريخي ، مرمت و ساخت چرخ آسياب از جمله اقدامات اجرايي صورت گرفته در اين زمينه است.

وي بيان کرد: شناخت پيشينه و وضع اثر موجود، شناخت عوامل آسيب رسان و تدوين روشهاي برخورد با آسياب‌ها ، حفاظت اثر در وضع موجود تا اجراي طرح نهايي ، اعاده وضعيت کالبدي پيشين اثر تاريخي ، اعطاي کاربري و فعال کردن مجدد آسابها با هدف حفظ اثر تاريخي و معرفي نظام توليد و پيشه هاي قديمي شهر وجذب گردشگر از جمله مفاد سياستگذاري وتدوين ضوابط اجرايي در اين زمينه است.

گفتني است: آنچه امروزه به عنوان آسياب‌هاي آبي دزفول شناخته مي‌شود مجموعه اي از سازه هاي آبي است که در گذشته به عنوان بند و آسياب مورد استفاده بوده است.هسته اوليه اين تاسيسات آبي در دوره ساسانيان و همزمان با ساخت پل قديم شهر در بستر رودخانه دائمي دز احداث شده است.

در دوره هاي پس از ساسانيان و با توجه به گسترش شهر در حاشيه رود، اين تاسيسات به فراخور نياز ساکنين جديد به عنوان آسياب موردبهره برداري قرار گرفته است.تداوم بهره برداري از اين تاسيسات بطور مستمر از دوران ساسانيان تا روزگار حاضر نشان از اهميت اين آثار و نقش آن در اقتصاد و معيشت ساکنين شهر دزفول داشته است.آخرين نشانه هاي بهره برداري از اين سازه هاي آبي به عنوان آسياب را مي توان تا اوايل دهه 40 شمسي يافت. /106

انتهای پیام/

کد خبر 138905128